Wednesday, 10 May 2017

Congo Bars Sedap dan Cepat Siap

Teks: Aminah Hafizah
Foto: Aminah Hafizah


Sejak ada anak kecil, aku tidak berani memilih menu masakan yang rumit. Baru pegang bawang, anak sudah menangis. Masa di dapur terbatas sebab si puteri ini jenis melekap dengan emak. Tidak boleh hilang, teriak selalu.

Jadinya kebanyakan menu hidangan kami buat masa ini temanya asalkan berkhasiat, memenuhi selera keluarga dan jimat masa. 

Adakalanya aku buntu untuk menyediakan hidangan petang. Terasa ingin makan sesuatu yang rich tapi dengan keterbatasan waktu dan kewangan, maka baiklah jika kita hasilkan sesuatu dari dapur sendiri.

Kadang kala timbul juga keinginan ingin mencuba manisan terkini yang viral di forum memasak tapi terpaksa dipendamkan. Apatah lagi bila resipi meminta asingkan telur putih dan kuning. Maaf, mak tak ada masa untuk memukul meringue, nak. Mak juga tak sanggup basuh mangkuk dan kayu pemutar yang berminyak.

Maka, kita sediakan yang mudah-mudah saja. Dan insyaAllah dijamin sedap untuk seisi keluarga. Ada banyak resipi Congo Bars, banyak juga variasinya. Di sini aku kongsikan resipi yang aku olah mengikut selera kami dengan penggunaan bahan yang lebih sihat.



Bahan-bahan:

250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
150 gm gula melaka (resipi asal 250gm gula perang). Boleh parutkan gula kabung juga. Timbang gula sesudah parut.
Telur 3 biji gred A atau B
150gm Butter 

100gm coklat cip
50gm coklat masakan jenis compound coin (Dark)

Sediakan loyang petak 10x10 yang dialas kertas pembakar.

Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk penaik dan ketepikan.
2. Pukul butter dan gula asalkan sebati sahaja. Guna spatula atau senduk kayu.
3. Masukkan tepung ke dalam adunan butter. Gaulkan sebati.
4. Masukkan coklat cip dan coklat masakan tadi. Tuang ke dalam loyang. Hentakkan manja loyang supaya adunan padat.
5. Jika suka taburkan kekacang dan coklat cip sebagai hiasan.
6. Bakar suhu 180c selama 30 minit (bergantung suhu oven masing-masing).

Sudah siap!

NOTA: Pilihan butter mempengaruhi rasa Congo Bars yang sedap. Gunalah butter tulen seperti Anchor, SCS (sekadar mencadangkan beberapa jenama). Dengan penggunaan butter, semakin lama congo bar semakin sedap dinikmati kerana rasanya sudah sebati.

Gula perang boleh diganti dengan gula kabung atau gula melaka. Cuma parutkan dan timbang mengikut kuantiti diingini. Lazimnya gula kabung kurang manis dan ia diakui lebih sihat berbanding gula perang atau gula biasa.

Resipi ini aku perolehi ketika menghadiri kelas Congo Bars dan Brownies di bawah Cikgu Nor Liyana Abdullah.

                                   
Sedia untuk dibakar.

No comments:

Post a Comment