Monday, 15 May 2017

Festival Belia Kelantan 2017: Platform Membina Belia Berkemahiran dan berketrampilan

Teks: Aminah Hafizah
Foto: Aminah Hafizah

Baru-baru ini telah berlangsung Festival Belia Kelantan 2017 bertempat di Pusat Sivik, Gua Musang. Festival yang berlangsung bermula 11 Mei hingga 13 Mei ini merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Majlis Belia Kelantan dengan kerjasama Grup United Majlis Belia Kelantan (GU MBK.

Festival ini dianjurkan dengan misi memberi platform kepada para belia mengasah kemahiran dan  potensi belia Kelantan dalam pelbagai aspek.

Antara objektif penganjuran Festival Belia ini ialah menjadi medium untuk mengeratkan hubungan antara Majlis Belia Kelantan dengan komuniti belia setempat, selain bermatlamat melatih belia dalam berorganisasi serta menguasai kemahiran generik untuk melahirkan pemimpin berketrampilan.

Pelbagai aktiviti menarik telah dijalankan sepanjang tiga hari festival berlangsung. Aktiviti untuk belia merangkumi sukan ekstrem seperti motorcross, aktiviti climb tree, bakat kesenian dan kebudayaan, persembahan kebudayaan antaranya tarian naga dan banghra serta pertandingan untuk seisi keluarga.

Selain itu akiviti sepanjang festival yang dianjurkan juga berjaya menarik minat pelbagai lapisan pengunjung antaranya forum perdana, sukan rakyat, pertandingan bayi comel, pertandingan dekorasi kuih tradisional dan pertandingan mekap pengantin. Selain itu cabutan bertuah juga menanti pengunjung sepanjang festival berlangsung. 

Antara tetamu kehormat yang hadir ialah ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan barisan pimpinan Majlis Belia Kebangsaan dan Kelantan. 

Penulis sempat mengunjungi festival dan merasai kemeriahan acara-acara yang dijalankan.

Penganjuran festival belia ini dilihat sangat berjaya dan mencapai objektifnya. Pelbagai pihak seperti Kementerian Belia dan Sukan dan agensi terlibat haruslah memberi sokongan berterusan supaya ia menjadi acara tahunan yang dinantikan para belia Kelantan khususnya. 

No comments:

Post a Comment