Tuesday, 16 May 2017

5 tip bila kereta meragam.

Baru masuk pasar,  kereta tiba-tiba jerking. Jerking ini istilah untuk kereta seperti melompat-lompat. Belumpun sempat ambil Aqil di sekolah. Dan itulah kejadian berlaku waktu puncak dan matahari betul-betul di atas kepala. 

Sedikit tip yang dapat saya kongsikan ketika mengalami kerosakan kereta. Rasanya tip mudan ini sesuai untuk rujukan setiap wanita terutama yang baru memandu kereta.

1.Cari bengkel terdekat. 

Tidak perlu pergi bengkel yang biasa kita pergi jika lokasinya jauh. Kalau kita rasa kerosakan serius, sebaiknya tidak teruskan perjalanan. Kerosakan serius seperti melibatkan enjin ada bau terbakar, asap keluar tapi tiada bau atau kereta jerking seperti yang kami alami tadi. 

Sekiranya kita paksa kereta berjalan juga,  ada risiko tersadai di tepi jalan. Bila masuk bab tersadai ini selain kena panggil mekanik ke tempat kejadian, upah tunda kereta juga tidak murah. Selain itu fikirkan juga keselamatan diri apatah lagi melibatkan anak-anak.

2. Simpan barang berharga 

Setelah sampai dibengkel,keluarkan barang berharga seperti telefon bimbit dan beg tangan. Ini bukanlah semata-mata isu tidak percaya, kita mahu mengelak timbul masalah kedua. Jadi ada baiknya kita berhati-hati.

3. Perincikan kejadian 

Tidak setakat memberitahu masalah terjadi, jika dapat kronologikan kejadian. Ini membantu mempercepat kerja mekanik memeriksa kerosakan. Seperti tadi, kami fikir masalah ini ada kaitan dengan suami menghantar cuci enjin semalam. Boleh jadi ada bahagian yang terusik. Atau sebelumnya kereta pernah masuk air, sudah lama tidak diservis dan lain-lain kemungkinan. Mekanik tentu lebih gembira membantu kita. 

4. Pendapat Kedua

Jika ada bahagian yang perlu dibaiki dan anda ragu dengan kosnya, boleh hubungi ahli keluarga atau rakan yang ada pengetahuan berkaitan. Bukan apa,  sekadar meminta pendapat kedua supaya mudah kita membuat pertimbangan.  Dan ini selalunya terpakai kepada kaum wanita yang kurang arif tentang automotif.

5. Sabar dan maklumkan

Tunggulah dengan sabar ketika kereta diperiksa. Jika perlu maklumkan mereka yang berkenaan seperti ahli keluarga atau bos yang menunggu di pejabat supaya mereka tidak tertanya-tanya.

Semoga panduan ini bermanfaat dan dapat membantu anda.

No comments:

Post a Comment