Saturday, 3 June 2017

Resipi Ayam Goreng Sweet & Spicy ala Korea

Hidangan lazim di rumah kami ialah ayam.

Ada kisah lucu sebelum berkahwin dengan suami. Memandangkan bakal berjodohan dengan orang Kelantan,  dalam fikiran aku mesti belajar masak ikan. Iyalah negeri pantai timur, kan? Satu ketika di pesta buku, aku borong beberapa jenis buku masakan.  Yang menariknya dua tiga buah koleksi masakan ikan saja. Ya, mari tambah skil dan koleksi masakan berasaskan ikan. Rupa-rupanya sangkaan ku meleset. Suami tidak suka ikan. Menu ikanpun hanya yang tertentu saja. Itupun mestilah dihidang panas-panas.

Disebabkan begitu kerapnya memakan ayam,  aku rasa sampai sudah habis resipi lauk pauk ayam dimasak. Buntu dalam memilih menu.  Balik-balik ayam kicap,  ayam gulai,  ayam lemak dan sewaktu dengannya.

Maka aku teringat menikmati lauk ayam goreng bijan yang dimasak adikku. Sedap dan kombinasinya memikat. Sesuai dimakan dengan nasi.

Aduh panjangnya nama resipi. Padahal ayam goreng bertepung ala KFC saja. Tapi bukan sebarangan ayam goreng. Resipi kali ini unik. Jika anda sudah bosan dengan hidangan ayam goreng biasa, cubalah pelbagaikan bahan perapan. Pasti memenuhi selera seisi keluarga.

Bahan-bahan:
Setengah ekor ayam
2 sudu cili kisar
Cili flakes
2 batang serai dititik
Bawang putih
Bawang kecil diricik
3 sudu Cuka
Sedikit gula melaka
2 sudu Madu
Bijan secukupnya

Bancuhan tepung.
Tepung gandum, 2 sudu tepung jagung, sedikit garam, gula dan lada sulah. Bancuhkan dengan air. Pukul sebiji telur.

Pukul telur dan salutkan ayam dengan tepung. Goreng ayam yang disalut tepung separuh masak saja.
Sejatkan minyak dan rehatkan.
Goreng ayam kali kedua supaya ayam kekal rangup.

Tumis bawang yang telah diracik, serai dan cili kisar. Goreng hingga cili pecah minyak dan garing.

Masukkan tiga sudu cuka, sedikit gula melaka, 2 sudu madu kacau sebati.

Masukkan ayam tadi dan taburkan cili flakes. Gaul sebati sehingga ayam bersalut dengan pes.

Taburkan bijan dan sedia dihidangkan.

Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment